This is a free Purot.net wiki
  • View:

Opehuone

Sisältöalue

ViVa-lukupiiri - Aihe ja toteutus

ViVa-lukupiiri on kahden yläkoulun luokan yhteinen kirjallisuuskeskusteluwiki. Projektiin osallistuu 8-luokkalaisia oppilaita Otalammen koulusta Vihdistä ja Kuoppakankaankoulusta Varkaudesta.

Kokeilussamme kaksi kahdeksatta luokkaa jakautuu pareiksi tai pieniksi ryhmiksi, joissa on jäseniä sekä Vihdistä että Varkaudesta. Kukin pari/ryhmä lukee yhteisen kirjan ja keskustelee lukemastaan lukupiirihengessä täällä Purot.net -wikissä. Jokaiselle ryhmälle siis perustetaan tänne wikiin oma sivu, jota pari/ryhmä voi itse muokata ja jonka keskusteluominaisuutta he voivat käyttää keskusteluun. Lisäksi rinnalle perustetaan suljettu fb-ryhmä, koska siellä voimme salasanan takana tutustua toisiimme ja sopia käytännön järjestelyistä tarkemmin.

Wiki on hyvä valinta tällaiseen työskentelyyn, koska wiki on ketterä väline, jota opettajat voivat halllinnoida aivan omatoimisesti = kaikkien aikaa ja vaivaa säästyy. Oppilaita ohjataan esiintymään tääällä varmuuden vuoksi lempinimillä tms. Ketään ei pakoteta käyttämään tätä wikialustaa, vaan mahdollisille kieltäytyjille keksitään joku muu tapa käydä keskustelua (esim. sähköposti). Lupa työskentelyyn tällä alustalla kysytään myös huoltajilta. 

Paitsi oppialaiden työskentelyyn, kokeilemme wikiä opettajien välisen yhteistyön työkaluna. Me opettajat emme tunne toisiamme lainkaan ennestään ja käytämme keskinäiseen viestintäämme sähköpostia ja tätä wikiä + fb-ryhmää.

Avoin wikityöskentely mahdollistaa myös sen, että kurssilaiset ja muut kiinnostuneet (esim. huoltajat) voivat halutessaan seurata työskentelyämme ja antaa meille palautetta ja kehittämisideoita. Lisäksi wiki jää olemaan, joten esim. oppilaat voivat palata sen äärelle halutessaan milloin tahansa jatkossakin.

Tuki

On vaikea etukäteen ennustaa, millaista tukea mahdollisesti tulemme tarvitsemaan

 

 

 

 

 

Hei Seija,

Esimerkiksi tätä sivua voisimme käyttää suunnitteluun. Tänne voisimme myös koota esimerkiksi linkkejä ja muuta hyödyllistä aineistoa.

Perusajatukseni on, että perustaisimme siis jokaiselle oppilasparille oman sivun, jota voisivat käyttää yhteistyönsä pohjana. He voisivat työstää sivulleen monenlaista sisältöä ja käydä keskustelua keskustelualueella. Eli tuossa oikeassa yläkulmassa on tärkeät "nappulat", josta voi vaihtaa "Näkymää". Valittavana on joko pelkästään tämä sivu, tai sivu ja keskustelualue rinnakkain tai pelkkä keskustelualue. 

Lupaamani pieni opasvideo löytyy klikkaamalla tästä

Työkaluja

  • Anne Rongas on blogissaan listannut somepalveluja, joita voi käyttää rekisteröitymättä Yksi tällaisista palveluista pitäis olla esim. Voki, jolla voi tehdä tällaisen puhuvan avattaren:

MSZvPTVjYWUyNGFlOTMwMDQ1NGQ4ZjY5MTYyYmJj

 

 

Linkkejä ja ideoita

 

Lohjan kirjasto on tehnyt eri tahojen kanssa yhteistyössä hienoja kirjvavinkkausvideoita http://palvelut.lohja.fi/kirjasto/default.asp?kieli=246&sivu=181&alasivu=181

http://www.sivupiiri.fi/

http://www03.edu.fi/oppimateriaalit/netlibris/

http://www.stoori.blogspot.com/

http://kirjaintenvirrassa.blogspot.com/

Discuss & brainstorm

@mention    Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username

Teitä odotellaan jo malttamattomima fb-ryhmässä... :-D

Minä tapaan oppilaita torstaina ja toivon, että mahdollisimman moni on valinnut kirjan. Kaksi on jo ilmoittanut valinnat ja tein heille sivut. Pitää vielä tehdä itselle lista oppilaiden nimimerkeistä.

Laitoin fb: ryhmään linkin tänne wikiin + kaksi asiakirjaa. Kirjalistan ja listan oppilaista joilla wikilupa. Päivitän lupalistaa sitä mukaa, kun lupia tipahtelee.

Kirjat saamme kirjastoauton mukana torstaina. Paitsi Gladiaattorista on paljon varauksia, joten sen päätin ostaa itse, koska vaikutti mielenkiintoiselta. Toivottavasti sekin tulee Bookystä vielä tämän viikon aikana. Ja Diskokostajaa ei Vihdin kirjastossa ole. Laitoin tästä maininnan myös kirjalistaan.

Pyysin myös vihtiläisiä oppilaita kertomaan kirjavalintansa siellä fb-ryhmässä.

Meillä on huomenna luokan kaksoistunti, joten siellä voimme IRL ihmetellä lisää :-)

Nyt on fb-ryhmä perustettu. Linkki löytyy kuvasta tämän Wikin etusivulta. Tervetuloa siis kaikki joukolla :-) Myös vaikkapa kirjastonväki niin Vihdistä kuin Varkaudestakin.

Tuli muuten mieleeni, että joku aika sitten törmäsin jossain johonkin helppokäyttöiseen äänitystyökaluun. Yhtenä tehtävänähän pareilla voisi olla valita tavalla tai toisella vaikuttava kohta kirjasta ja äänittää siitä näyte tänne wikiin. Pieni näyte menisi varmaan tekijänoikeusnäkökulmasta sitaattina?

Ja väliaikatietona lupa-asioista sen verran, että tänään aamupäivällä lähetin huoltajille Wilma-viestin, noin neljäsosa on jo luvan antanut. Hienoa!

No niin, nyt olen antanut luokalle kotitehtäväksi keskiviikkoon mennessä valita listalta kirjan ja hankkia huoltajan kannan. Tämän päivän/illan kuluessa perustan vielä sen fb-ryhmän ja laitan sen linkin tuolle etusivulle.

Pitäiskö meidän askarrella jotain tarkempia ohjeita, vinkkejä oppilaille?

Onko esim. tarkoitus, että he lukevat koko kirjan ensin ja keskustelevat vasta sitten, vai sopivatko keskenään jostain lukuaikataulusta vai miten?

Kääks, mä olen vähän jäljessä nyt. Mun pitää kanssa nyt käydä kipin kapin kirjastossa... Meillä on kunnnan kirjastossa kanssa monenlaista innostusta ja osaamista. Lähetänkin heille heti viestiä ja wikin osoitteen.

Hyvä kun poistit luokkatunnuksen :). Olen kysynyt vanhemmilta luvat, mutta kaikki eivät ole vielä vastanneet. Jokunen oppilas aristelee myös wikiä ja haluaa tehdä töitä vaikkapa sähköpostin välityksellä. Kävin viemässä kirjalistan kirjastoon ja nuorten osaston vastaava innostui projektistamme ja lupasi varata meille kirjoja. Sanoin, että hän voi myös käydä kurkkaamassa wikiämme. Mahdollisesti hän vinkaa vielä joitain muita teoksia, jotta pareille löytyisi kirjat. Lisäksi hän mainosti mahdollisuutta videoneuvotteluihin, sillä Varkauden kirjastossa on uudet laitteet. Katsellaan...

Kuten huomaat, jatkoin kirjoittamista. Toivottavasti sulle sopii tuo lupa-asia. Tajusin tätä kirjoittaessani, että luvat kyllä pitää varmuuden vuoksi huoltajiltakin kysyä. Itse ajattelin hoitaa sen lähettämällä huoltajille Wilma-viestin, johon laitan linkin tähän wikiin ja Oulun kurssin esittelyyn.

Loistavaa Seija! Mä muokkasin tuota aloitusta sen verran, että poistin luokkatunnuksen ihan vaan juuri niistä oppilaiden yksityisyydensuojasyistä. Toivottavasti tämä on ok. Mä laitoin juuri sinne keskustelualueelle linkin tänne wikiin.

Nina, tässäpä aloittelin kirjoittamista.

Tässä voi ryhtyä keskustelemaan